Mi az MR vizsgálat?

651
HOZZÁSZÓLÁS:

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat épp úgy, ahogy a CT vizsgálat az agy szerkezeti elváltozásait mutatja, de annál egyrészt nagyobb felbontó képességgel, másrészt nagyobb különbséget tud tenni az agyat károsító kórfolyamatok szövettani természetét illetően.

Az MR felvételeken már 2 mm-nél nagyobb elváltozások is felismerhetők!

Mivel több dimenzióban képes képet alkotni az agyról, azt több síkban is ábrázolhatja. Szinte olyan ez, mintha egy anatómiai készítményként szemlélnénk az agyat.

Az MR eljárás még mindig fejlődik. Ma már számos olyan speciális formája ismert, amelyek egyrészt a kérgi barázdáltság, illetve a különböző agyi szerkezetek jellegzetességeit, másrészt az elváltozások természetét teszik egyre jobban megismerhetővé.

Az MR, ahogy a neve is mutatja nem az röntgen sugárzás elvén, hanem az elektromágneses hullámok visszaverődésének elvén működik.

A röntgen sugárzás ismert veszélyeivel itt nem kell számolnunk!

Ennél az eljárásnál viszont a testbe épített különböző fémek jelenthetnek problémákat. A beépített fémprotézis nem jelent veszélyt, de eltorzíthatja képet. Beültetett pacemaker esetén a vizsgálat nem végezhető el. A végtagok töréseinek kezelése során alkalmazott fémek is okozhatnak nehézségeket, de rendszerint koponyafelvétel számára nem jelentenek akadályt.

A vizsgálat semmiféle egyéb ártalommal nem jár, de mivel egy szűk csőben történik, miközben különböző kattogó, kopogó hangok hallatszanak, ez egyes érzékenyebb emberekben nehezen áthidalható szorongást kelthet.

A megfelelő, műtermékmentes MR képhez arra is szükség van, hogy a vizsgált személy a vizsgálat tartama alatt mozdulatlan maradjon. Ezt a feltételt gyermekek, vagy szellemi fejlődésükben elmaradottak gyakran nem tudják teljesíteni – Ilyenkor sokszor csak altatással tudják elvégezni a vizsgálatot.

Ma már az MR vizsgálat mellett a CT háttérbe szorul:

Utóbbi, második vizsgálatként csak olyan esetekben szükséges, ahol csontos-, vagy meszes elváltozást, esetleg vért keresnek (ez ugyanis jobban látszik a CT-n), ill. olyankor, ha érelváltozás gyanúja merült fel, továbbá ha kontraszanyagot is alkalmaznak.

Minden olyan betegnél, akinél parciális, tehát nem elsődlegesen generalizált (idiopátiás) epilepszia a feltételezett diagnózis, az MR vizsgálat elvégzése, előbb vagy utóbb, kötelező!

MR vizsgálattal lehet legjobban kimutatni például a halántéklebeny epilepszia leggyakoribb kórjelző elváltozását, az un. hippokampális szklerózist, valamint az agykéreg szintén gyakorta epileptogén fejlődési rendellenességeit.

Sérülések, gyulladások, elváltozások, idegrendszeri elváltozások, tumorok, érbetegségek, anyagcsere zavarok diagnosztizálására egyaránt alkalmas.

651
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]