Az alváshiány lehetséges következményei

622
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha kényszeresen, órával mérjük, mennyit alszunk, ez valószínűleg sokkal többet árt, mint ha kihagyunk egy-egy órányi alvást.

Időnként néhány óra alváshiány nem árt az egészségnek, egyszerűen úgy érezhetjük, fáradtak és kissé ingerlékenyek vagyunk – Az egyik éjszaka alvás-hiányát a következő éjszakán pótoljuk.

Az emberi testnek ez az önszabályozó képessége annyit jelent, hogy ha ideális világban élnénk, valamennyien eleget aludnánk.
A mi világunk azonban koránt.sem ideális, így zavaró tényezők, például a stressz, a túlóra, a betegség és a nagy zaj miatt sokan rendszeresen nem tudunk annyit aludni, amennyire szükségünk lenne.

Az alvás hiányának következményei:

Az alváshiány közvetlen következménye a koncentrálóképesség csökkenése és az ítélőképesség romlása.

Így pl. a rosszul alvók többször sérülhetnek meg autóbalesetben vagy veszélyes gépek kezelése közben. Ők azok, akik rossz döntéseket hoznak, és gyakran hibáznak.

Az állandó fáradtság ingerlékenységhez, rossz. memóriához, depresszióhoz és idegkimerültséghez vezethet. A stressz és az alváshiány okozta feszültség miatt aztán tnég kevesebbet alszunk, így a fáradtság és kialvatlanság olyan körforgásába kerülünk, amelyből nehéz kitörni.,

Hosszú távon a test védekezőrendszere is károsodhat.

Kísérletek bizonyítják, hogy ha egészséges, fiatal felnőttektől csak egy-két napig megvonják az alvást, rögtön kevesebb lesz a fertőzéseket legycözé) fehérvérsejtjük, tehát csökken az ellenálló képességük a fertőzésekkel, például az influenzával szemben.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a betegségből felépülőknek vagy műtét után lábadozóknak több mély, lassú hullámú alvásban van része, s ez gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Az intenzív osztályon kezelt súlyos betegek példája igazolja, milyen nagy mértékben hátráltatja a gyógyulást az alváshiány, az intenzív osztályon ugyanis állandóan ég a villany, zaj van, egész éjjel folyik a munka, és a gyakran szükséges azonnali orvosi beavatkozások miatt lehetetlen zavartalanul aludni.

Mindezt együttesen „intenzívosztály-szindrómának” is nevezik ⇒ A mentális stressz állapotában lévő beteg lassabban gyógyul, gyakran hallucinál vagy paranoiássá is válhat. A normális alvásmintázatok helyreálltával ezek a tünetek elmúlnak.

622
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]