Az álmok jelentősége

612
HOZZÁSZÓLÁS:

A krónikákban számtalan utalás olvasható arról, milyen fontos volt az alvás és az álom az ókori kultúrákban. Ezek közül a kultúrák közül jó néhány olyan időszaknak tekintette az alvást, amelyben a lélek elhagyja a testet, hogy szellemekkel és istenekkel kommunikáljon, avagy olyan időszaknak, amelyben a testet látogatják meg a szellemek, istenek és démonok.

A korai kereszténység számos gondolkodója szerint Isten az álmokon keresztül nyilvánította ki az akaratát.

Később a protestáns reformerek azt állították, hogy az álmok egyetlen erénye bűneink bemutatása.

Az álmokat azonban nem csupán vallási jelentőségük miatt becsülték nagyra!

Jó néhány ókori társadalom az egészség és a jó közérzet megóvása miatt tartotta fontosnak őket.

Az ókori görögök például Hüpnosznak, az alvás istenének emeltek szentélyeket – Ezek közül igen sok gyógyítóközponttá vált. A legenda szerit Hüpnosz elaltatta a szentélyt fölkereső betegeket, majd álmukban meglátogatta őket Aszklépiosz, a gyógyítás istene, aki tanácsokat vagy gyógynövényeket adott az álmodó betegeknek, sőt előfordult, hogy rögtön meg is gyógyította őket.

Platón, görög filozófus szerint az álmoknak pszichológiai jelentősége lehet.

Hippokratész, az orvostudomány atyja, Arisztotelész, a filozófus, valamint Galénosz, a híres fizikus egyaránt úgy vélte, hogy az álmok a test állapotát tükrözik, s ezért alkalmasak lehetnek betegségek diagnosztizálására és kezelésére.

Kulturális megítélés kérdése?

⇒ Amerika őslakói úgy gondolták, alig van különbség álom és ébrenlét között, míg az ausztrál bennszülöttek szerint a Világegyetem álmokból jött létre.

Mindkét kultúra hitt benne, hogy az álmokat el kell mesélni és el kell játszani, mert így érzelmi és alkotói energia szabadul fel.

Az álmokat valóban létfontosságúnak tartották ahhoz, hogy az élet minden területén sikereket érjenek el, és a sámánok (gyógyító varázslók) az álmokon keresztül jutottak ahhoz a tudáshoz, amit a törzs javára fordítottak. Az álmodók egy természetfölötti lényt, az álomkalauzt is segítségül hívták, hogy az vezesse át őket az álomvilágon.

A hagyományos kultúrákban a közhiedelem szerint az alvás az az időszak, amikor a lélek vagy szellem kiszabadul a test, az idő és a tér fogságából, s így az álmodó olyan, az életét gazdagító dolgokat tehet, láthat és érezhet, amilyenekre éber állapotban nem kerülhetne sor.

Az alvás és az álmok spirituális jelentőségébe vetett hit valójában soha nem szűnt meg!

Számos régi elképzelésnek van mai megfelelője. Például a modern pszichológia némelyik ágában az amerikai őslakók álomkalauza az „én” valamely még ismeretlen megjelenése lehetne, az álmok elmesélése és eljátszása pedig a pszichodráma előfutára.

Azok közül, akik úgy vélik, álmaik gazdag érzelmi, lelki-szellemi jelentést hordoznak, sokan fordulnak az ősi hagyományok felé, mert meg akarják érteni, hogyan dolgozhatják fel az álmaikat.

A “primitív” kultúrák egyetértettek abban, hogy az alvás és az álom nagyon fontos és valóságos szerepet játszik egészségükben – Természetesen ma is tisztán látjuk, hogy mindkettőből megfelelő mennyiségre van szükségünk, megtanulhatjuk, hogyan javítsuk szellemi, testi és lelki egészségünket.

612
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]